Obojena metalurgija

 ALUMINIJSKI LIMOVI - 99,5 % P.T.
debljina 0,50 – 5,00 mm 
širina 1000 – 1500 mm 
dužina 2000 – 3000 mm 
   
 ALUMINIJSKI KOLUTOVI
0,60-1,00 x 1000 x L 
   
 ALUMINIJSKI SUZASTI LIMOVI (AlMg3)
debljina 2,5/3,5 – 5/6 mm 
širina 1000 – 1250 mm 
dužina 2000 mm 
   
 BAKRENI LIMOVI  
0,55 x 1000 x 2000 do 3,00 x 1000 x 2000 
   
 ALUMINIJSKI PROFILI  
kutni – 10 x 10 x 2 do 50 x 50 x 5   
“U” – 10 x 10 x 2 do 20 x 20 x 2 
“T” – 20 x 20 x 2 do 30 x 30 x 3 
“L” – 10 x 10 x 1,5 do 60 x 60 x 6 
“I” – 20 x 30 x 2 do 60 x 60 x 6 
 
 ALUMINIZIRANE CIJEVI
0,5 x 6 do 2 x 40 mm 
od FI 30 x 1,5 do FI 90 x 1,5, sve su dužine l=6000mm
 
   
 ALUMINIZIRANE PERFORIRANE CIJEVI
fi 42x1,5 fi 45 x 1,5 i fi 48 x 1,5,,,, rupe su fi 4 - korak 8
   
 BAKRENE I MESINGANE ŠIPKE
3,00 mm do 100 mm debljine 
   
 MESINGANE I ALUMINIJSKE ŠIPKE
3,00 do 60 mm debljine za okrugle, kvadratne I pravokutne 
   
 BRONCA
U mogućnosti smo ponuditi razne legure bronce i to u slijedećim oblicima:
brončana košuljica (tuljak)
kvadratne šipke 
šesterokuti 
   
 PLOSNATE ALUMINIJSKE ŠIPKE 5 x 2 do 200 x 15 
   Aluminij

Aluminij je laki metal koji ima srebrenkasto-sijedu boju a rezultat je to činjenice da on na zraku na sebi stvara tanki sloj oksida koji ga prekriva. Ovaj sloj aluminij čini izrazito otpornim na koroziju. Aluminij je rastezljiv i valjanjem ga je moguće pretvoriti u tanku foliju. Spojevi aluminija široko su rasprostranjeni no komercijalno i ekonomski isplativo za dobivanje aluminija jedino je iskorištavanje boksita s visokim sadržajem aluminijevog oksida. Aluminij je vrlo plastičan no može ga se i kovati. U pravilu se koristi legiran s drugim metalima.


O povijesti aluminija
Godine 1886 neovisno jedan od drugog Charles Martin Hall i Paul Heroult razvijali su postupak proizvodnje aluminija: kasnije nazvan Hall-Heroultov proces proizvodnje aluminija. I današnji veliki i suvremeni pogoni za proizvodnju aluminija temelje se na ovom postupku. Godine 1889 Karl Josef Bayer dodatno je usavršio ovaj postupak.

Prema Woehleru kao redukcijsko sredstvo koristi se metalni kalij. Tehnički gledano aluminij se dobiva taljenjem u posebnom postupku elektrolize (Bayerov postupak). Ovaj postupak dobivanja aluminija zahtijeva veliku količinu energije. Utrošak energije u proizvodnji aluminija u ovom slučaju iznosi oko 13 - 16 kWh/kg.


Upotreba aluminija
S obzirom na vrlo malu gustoću aluminij se često koristi tamo gdje se radi o velikom pokretanju mase, prije svega u industriji proizvodnje ambalaže i avionskoj industriji i astronautici. Iz istog razloga aluminij je sve prisutniji i u automobilskoj industriji. Koliko je aluminij prisutan i u području građevinarstva više je ne očigledno što je poglavito vidljivo posljednjih godina (izrada vrata i prozora, izrada fasadnih rješenja, izrada dijelova krova, cijevi i sl).

U legurama s magnezijem, silicijem i drugim metalima moguće je postići veliku čvrstoću prešanih profila aluminija koji u tom slučaju vrlo malo zaostaju za čeličnim profilima. Osim toga upotreba aluminija poglavito je omiljena u onom slučaju kad se u određenim situacijama proizvodima i predmetima nastoji reducirati masa. Stoga je aluminij upravo u avionskoj industriji i astronautici vrlo popularan materijal. Osim toga aluminij je sve prisutniji i u automobilskoj industriji.


O obradi aluminija
Kod taljenja primjenjuju se različiti postupci. Tako je od aluminija moguće dobiti valjane šipke (blokove), ili predefinirane oblike. Od lijevanog aluminija moguće je postupkom brizganje proizvesti i puno kompliciranije i preciznije oblike nego je to slučaj s lijevanim aluminijskim šipkama i lijevanim blokovima.

S obzirom na dosta nisku točku taljenja neki se postupci obrade aluminija vrlo često upotrebljavaju u automobilskoj industriji (za izradu bloka motora, kućište pumpe za ubrizgavanje, glavu cilindra). S obzirom na vrlo dobru provodljivost topline aluminij ima puno više prednosti u ovom području od željeza.

Aluminijski profili u graditeljstvu se svakodnevno upotrebljavaju i visoko su cijenjeni upravo zbog svojih svojstava. Visoko su kvalitetni, osiguravaju potrebnu čvrstoću i nosivost, a elementi izvedeni od aluminijskih profila statički su stabilni. Osim navedenog, aluminijski profili osiguravaju toplinsku i zvučnu izolaciju, otpornost na zrak i vodu, te moderan dizajn.


Bakar

Crvenkasti sjajni metal bakar, koristi se također za pročelja, sastoji se 100 % od Cu-DHP. Materijal se može jako dobro oblikovati ( debljina traka 0,6-0,7 mm). Dokazao se svojom postojanošću i dugog je vijeka trajanja. Pod utjecajem atmosfere bakar stvara sloj oksida, koji se tijekom vremena mijenja po boji i sastavu te u konačnici vodi do tipične zelenkaste patine ( bakarni karbonat).


Mesing

Slitina se sastoji od bakra i cinka u kvaliteti CuZu15. Od početnog crveno-zlatnog tona boje razvija se najprije početni mat-zelenkasto smeđi ton a kasnije postaje konačne tamno smeđe antracitne boje.

Osim ploča proizvode se u ovisnosti od potreba i paneli, šindre, kasete i perforirani limovi. Materijal je pogodan za veliko-plošne površine.

web dizajn studioweb design studioweb design studioizrada web stranicaizrada stranicaweb design rijekaweb design studioweb studioweb studio rijekaweb dizajnweb dizajn rijekaweb dizajn zagrebweb hostingweb hostinghostinghostingweb studioweb studio rijekaweb design studioweb studio zagrebIzrada web stranica by web design studio i hosting design project